woensdag 18 januari 2012

Paddepoel Saturnuslaan - Saturnus de planeet

groningen-paddepoel-saturnuslaan
planeet saturnus
Paddepoel een wijk in Groningen, ontleent haar straatnamen aan het Sterrenstelsen en Planeten. Vandaag de planeet Saturnus.
Vanaf de zon is Saturnus de zesde planeet. Het is boven diende verst verwijderde planeet die we gemakkelijk met het blote oog kunnen zien. De afstand tot de zon bedraagt gemiddeld 1.427.000.000 kilometer. Dat is bijna 10 keer zo ver van de zon als de aarde. De planeet heeft bijna 30 jaar nodig om éénmaal om de zon te bewegen. Dat is dan ook de reden waarom wij Saturnus soms jarenlang in hetzelfde sterrenbeeld kunnen zien staan.
Een filmpje:
Met Jupiter behoort Saturnus tot de grootste planeten. Waar schijnlijk lijkt Saturnus wel wat op Jupiter, al zal Saturnus in tegenstelling tot Jupiter, waarschijnlijk wel een redelijk grote vaste kern hebben. Ook Saturnus wentelt opvallend snel rond haar as. In 10 uur 14 minuten en 24 seconden. Dat is dus de duur van één dag voor een waarnemer op Saturnus.
Aangezien een jaar op de planeet bijna 30 aardse jaren duurt, gaan er bijna 25.000 Saturnusdagen in één Saturnusjaar.
Doordat Saturnus erg snel om zijn as draait, is de planeet evenals Jupiter behoorlijk afgeplat. Daarmee bedoelen we dat de middellijn aan de evenaar veel groter is dan de middellijn tussen de polen. Van alle planeten heeft Saturnus de grootste afplatting. Maar omdat Jupiter in een kijker veel groter is dan Saturnus, valt de afplatting bij Jupiter veel meer op.
Saturnus is de enige planeet in het zonnestelsel waarvan de dichtheid minder is dan één gram per kubieke centimeter.
Saturnus is gemiddeld dus lichter dan water! Saturnus is natuurlijk vooral bekend door zijn ringenstel sel, dat reeds in een kleine kijker prachtig te zien is.
Vanaf de aarde zien wij de ringen van Saturnus niet steeds onder dezelfde hoek. Soms kijken we er bovenop.
Andere keren kijken we er van onderen tegenaan. Tussen deze perioden zijn de ringen voor korte tijd vrijwel onzichtbaar. De aarde beweegt dan precies door het vlak van de ringen. Doordat het ringenstelsel slechts enkele kilometers dik is, kunnen we de ringen dan niet zien.
De Italiaanse sterrenkundige Cassini merkte in 1675 als eerste op dat de planeet door meer dan één ring is omgeven.

(bron: sterrenkunde)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten