zondag 22 januari 2012

Kop van Jut - Wie was deze jut?

universiteitsmuseum groningen-hendrik jacobus-kop van jut
universiteitsmuseum groningen-hendrik jacobus-kop van jut
In 1872 vermoordt Hendrik Jacobus samen met zijn vriendin een rijke Haagse weduwe en haar dienstmeid. Het misdrijf veroorzaakt nogal wat opschudding en als de daders in 1875 worden gearresteerd, beschouwd men Jut als de grootste boef van de eeuw. De kranten staan er vol van en een kermisexploitant ontwerpt een slagmachine – de kop van Jut – waarop het publiek zich kan afreageren.

Jut zelf krijgt levenslang en wordt overgebracht naar een gevangenis in Leeuwarden. Hier kwijnt hij weg en sterft in 1878, slechts zesentwintig jaar oud. Zoals destijds gebruikelijk wordt het lichaam van de gevangene ter beschikking gesteld van de wetenschap. Jut komt terecht in het Academisch Ziekenhuis in Groningen, waar artsen in opleiding – onder wie Aletta Jacobs – het lichaam ontleden.


Juts hoofd wordt op sterk water gezet en afgevoerd naar het Gronings Anatomisch Museum. Hier verdroogt de kop echter – de pot is niet goed afgesloten – waardoor de alcohol verdampt – en uiteindelijk wordt het preparaat weggegooid. Wat rest is een gispen afgietsel van de kop van Jut, waarschijnlijk op zijn sterfdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten