donderdag 12 januari 2012

Kunst - Angelique Boter Illustratie-tekenen-schilderen


angelique boter tijdens project Universum
Levensloop
Hoewel haar ouders Groningers van geboorte zijn, zag zij het levenslicht in Assen. Hoewel haar ouders Groningers van geboorte zijn, zag zij het levenslicht in Assen. Al spoedig verhuisde het gezin naar Annen  waar zij de rest van haar jeugd doorbracht net als haar schoolperiode.

Voor haar vervolgopleiding reisde ze dagelijks van Annen naar Groningen om daar de School voor Commercieel Onderwijs te volgen. Daar kreeg ze ondermeer lessen reclametekenen en etaleren. Dat vond ze leuke vakken. Van huis uit had ze het etaleursvak al meegekregen, omdat haar vader dit beroep uitoefende.

illustratie wijkkrantnr 1 paddepoel


De kunst begon te kriebelen en daarom vervolgde zij haar opleiding -tekenen ditmaal- aan de lerarenopleiding in Leeuwarden. Kunstacademie Miverva, afdeling illustratie, vormde de afsluitiing van haar kunstopleiding.
Zij nam een baan in de kinderdagopvang aan en is thans groepsleidster bij een Buitenschoolse Opvang voor drie dagen in de week. In deze branche werkt zij inmiddels al verscheidene jaren.
groningen-umcg-blauwe patio
kunstexpositie dutch art and designt
Illustrator
Als eindopdracht voor Minerva maakte zij een illustratiealbum van Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Dit was ook de weg die zij wilde opgaan.
Regelmatig exposeert ze ook. Zo heeft zij tentoonstellingen gehad in Noord Sleen, het UMCG en de kunstevent in de Martinihal in Groningen.
Ook in het centrum van Groningen troffen we haar werk bij Dutch Art and Design.


Naast gewone schilderijen maakt zij ook muurschilderingen. Het verhalende element is kenmerkend voor haar werk. Het grafische tekenwerk heeft wel haar voorkeur.Haar illustraties zijn bijvoorbeeld maandelijks te bewonderen bij de gedichten in de wijkkrantnr.1 van Paddepoel. Haar lineaire stijl is zeer geschikt voor illustraties. Zij laat de lijn in een vloeiende stijl het vlak vullen en voorwerpen vormen.
Zij heeft al verschillende opdrachten gekregen van uitgeverijen, waaronder Malmberg.
Regelmatig zendt zij werken in voor wedstrijden. Dit heeft al eens een derde prijs op het Asser boekenbal opgeleverd, een prijs die zij overhandigd kreeg door Margreet Dolman.Zelfs naar internationale boekencompetities stuurt zij werken op. Zo heeft zij op aanraden van een uitgeverij in Hasselt in Belgiƫ, waar zij een van haar boeken naar had opgestuurd, meegedaan aan de Grote Prijs van Hasselt.
Zelf zegt zij over haar werk:”Lijn is de basis en de kleur komt erbij. Vroeger werkte ik alleen met lijnen maar tegenwoordig komt de kleur er spontaan in.”
In wezen werkt zij op het snijvlak tussen kunst en literatuur. Veel verhaaltjes verzint zij zelf en voorziet ze van tekeningen.


Een bezoekje aan haar website is zeker de moeite waard.

Angelique levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van het project Universum.  Een wijkinitiatief om samen met bewoners van de wijk vier kunstwerken te realiseren.
De  film over dit project:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten