dinsdag 10 januari 2012

Kunst Beelden Groningen Paddepoel - Zonder titel

groningen 2012-paddepoel-zonnelaan
groningen-paddepoel-mattheus meesters

Het beeld in onze wijk Paddepoel aan de Zonnelaan staat voor het Castorflat.  Het was een geschenk van woningbouwvereniging Volkshuisvesting aan de gemeente Groningen waar in 1970 de 5000ste woning van Volkshuisvesting in gebruik werd genomen. Een tweede reden was het zestigjarig bestaan van de woningbouwvereniging. Het heeft geen titel en heeft de bijnaam 'Spelende kinderen'. Met hun hoofden en handen tegen elkaar balanceert de jongen als een acrobaat op het meisje. Het beeld is toentertijd zo neergezet en niet andersom omdat mevrouw Meesters aar man erop attendeerde dat dit logischer was, het meisje draagt namelijk een rok.

In de loop van zijn carrière als beeldhouwer ging Meesters abstracter werken, wat in zijn kalksteenbeelden tussen 1950 en 1970 leidde tot een verdergaande vereenvoudiging van de menselijke figuur.
Aan het Sabangplein staat een beeld van Meesters dat gelijkenis vertoont met ‘Spelende kinderen’. De twee over elkaar rollende figuren worden in de volksmond ‘Buitelende kinderen’ genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten