maandag 30 januari 2012

Thuis in de Tuinwijk

groningen-tuinwijk-concordiastraat
groningen-tuinwijk-concordiastraat
In Tuinwijk wordt hard gewerkt aan een muziektheater voorstelling die laat ervaren hoe men vroeger in de wijk leefde. Heeft u ook in Tuinwijk gewoond en denkt u ook een bijdrage te kunnen. Misschien weet u verhalen te vertellen uit die tijd of beschikt u over foto’s  of filmmateriaal. Verken deze site en lees over de mogelijkheden. Hier staan ook de contactgegevens vermeld.

De Tuinwijk is in hoofdzaak gebouwd tussen 1917  en 1940 op de uitloper van de Hondsrug aan de Noordwestkant van de stad. Het eerste complex aan de Radijsstraat-noordzijde  werd door een particuliere investeerder gebouwd in 1917/1918. Daarna zette de Christelijke Woningstichting Patrimonium in het kader van de nog vrij nieuwe woningwet uit 1901 in 1920 een groot complex aan de Radijstraat Zuidzijde.
Kort daarop , tussen 1922  en 1926 bouwde de socialistische woningcorporatie Samenwerking (nu In) de Studentenbuurt. In de zelfde tijd werd door de katholieke woningcorporatie Concordia , die was opgericht door de pastoor van de Heilig Hartkerk in Moesstraat, de Concordiabuurt gebouwd. Rond 1939/1940 werd de wijk afgemaakt door particuliere investeerders,die complexen bouwden langs de Mutua Fidesstraat en de Klaas de Vriezestraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten