dinsdag 10 januari 2012

Wijkvernieuwing Paddepoel - Dekwoningen Spicastraat

groningen 2012-paddepoel-spicastraat
In de Groningse wijk Paddepoel  en wel in de Spicastraat zijn inmiddels 39 woningen gerealiseerd in een mooie groene zone aan het Reitdiep. Een vernieuwing van de wijk en een mooi aanblik van de Spicastraat. We hebben het even opgezocht.  Om het groene park zoveel mogelijk door te laten lopen is de bebouwing zeer compact uitgevoerd.









 De woningen

groningen 2012-paddepoel-spicastraat
De buitenruimten van de woningen vallen binnen de blokken zodat de groenzone maximaal en ongestoord doorloopt.
De woningen zijn ondergebracht in drie compacte blokken. Binnen deze blokken zijn de woningen zijn georiënteerd rond een dek. Dit dek zorgt aan de ene kant voor een beschutte en afgesloten parkeermogelijkheid, anderzijds biedt het dek een semi-openbare ruimte die alle woningen ontsluit en die aansluit op het park en het Reitdiep.
De afmetingen van het totale volume van een blok zijn puur gebaseerd op het bouwsysteem. De plattegronden zijn zeer optimaal en in grote mate flexibel indeelbaar omdat de beukmaten enerzijds aansluiten op het parkeren en anderzijds op constructief logische maten.


groningen 2012-paddepoel-spicastraat
Aan de zuidkant van het blok is een rij 3 laagse woningen met een privé dakterras dat op het park georiënteerd is. De andere rij heeft 2 laagse woningen die hun privé buitenruimte hebben op het woondek.
De woningen zijn zowel georiënteerd op het groen en de ruimte van het park als op het gezamenlijk wonen aan het dek. Alle woningen zijn grondgebonden met een berging/ entree en slaapfuncties op de begane grond. Op de verdieping liggen de woonfuncties: een woonkamer aan het park en een keuken aan het dek.
De twee rijen woningen worden verbonden door een overbouwing met daarin een poortwoning. Deze verbouwing maakt van de woningen een abstract blok en accentueert de entree van de parkeerplaatsen en het dek.

Om de eenheid van het volume verder te versterken zijn voor de gevel twee verschillende materialen toegepast die hun eigen verhaal volgen. In een antraciet kleurstelling komen de materialen volgens het ton sur ton principe naar elkaar toe en vormen daarmee een eenheid. Bovendien geeft de antraciet kleur een chique uitstraling aan het wonen in het park.

De opdrachtgever was Nijestee en Projectarchitect was Haiko Meijer. De grondgebonden woningen met overdekt parkeren, verdeeld over drie woonblokken, omvat een oppervlakte van 5200 m2

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen