zaterdag 18 februari 2012

Andere tijden - Bartje

Vandaag even uitgelicht naar aanleiding van een bewoner met de herkomst Drenthe het land van Bartje.
 “Ik bid nie veur brune bon’n!” Als Moeder hem dat prakje koolraap niet beloofd had in plaats van de gehate bruine bonen, dan was de populairste zin uit Bartje nooit geschreven. In december ’72 zond de NCRV het eerste deel uit van Bartje, de zevendelige dramaserie naar het gelijknamige boek van Anne de Vries.
Door de ogen van de jonge Bartje wordt het leven beschreven van het zoontje van de Drentse boerenarbeider Albert Bartels en zijn vrouw Jaanke uit de jaren ’20. Een leven dat gekenmerkt wordt door armoede en uitbuiting. Bartje wil zich steeds minder schikken naar zijn noodlot. In plaats van in de voetsporen van zijn vader te treden, trekt hij de wijde wereld in. Het verhaal over het Drentse jochie ontroerde miljoenen kijkers. Willy van Hemert wist de populaire streekroman te vertalen naar een bijzondere televisieserie. De opnamen vonden plaats in Drenthe op de originele locaties, met uitsluitend Drents sprekende amateur-spelers. Dit maakt dat Bartje is uitgegroeid tot een unieke televisieklassieker in de vaderlandse geschiedenis.

Heinz Wallisch schreef over andere tijden:


Het gaat daarin om landarbeiders die hebben gezucht onder de harde hand van enkele hereboeren, vooral in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog. Na die cesuur zijn deze mensen er eindelijk in geslaagd zich te bevrijden van het juk. Dat is echter mede te daken aan het feit dat de mechanisatie zich vrijwel overal wist door te zetten.Doordat de onvermogende gezinnen niet zelden groot — lees: te groot— waren, moest het oudst aanwezige kind 'de boer op', dat wil zeggen aan het werk in een vreemde omgeving waar op geen enkel niveau sympathie voor hen bestond. Weliswaar verging het de meisjes die een dienst gingen vervullen, ook niet veel beter, maar hun lijdensweg duurde bijna nooit een heel leven lang, zoals dat van hun mannelijke collega's, doch 'slechts' totdat ze gingen trouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten