donderdag 23 februari 2012

Bedplassen - Daar wil je van af

zwaan mulder en catherine keyl tijdens de opening

Vele kinderen en jongeren plassen nog steeds in bed en menig wasmachine draait weer om de natte lakens te schonen. Vaak worden luiers gekocht om de lakens droog te houden. Ongeveer 15 procent van de 6-jarigen plast regelmatig in bed en plast twee procent van de pubers in bed.

Zwaan Mulder is co√∂rdinatrice van het Droogbed- en Bekkencentrum in Meppel waar jaarlijks zo'n driehonderd bedplassers worden behandelt. Zelf verbonden aan dit centrum de behoefte dit onderwerp onder de aandacht te brengen.  Het Latijns woord voor bedplassen is enuresis, onzindelijkheid dus. Nog los van de wasjes is enuresis heel vervelend. Onderzoek heeft aangetoond dat de slaapkwaliteit van bedplassers  minder is. Op een volle blaas slaap je niet lekker, in klamme lappen evenmin. Door de onrustige slaap zijn bedplassers overdag minder fit en en ontstaan bijkomstige problemen. Onzindelijkheid hoeft niet tot een dramatische schoolcarri√®re te leiden. Het is lastiger dan alleen een nat bed.

Zwaan Mulder adviseert ouders van bedplassers een plaswekker te proberen. Dit is een kastje dat bij de eerste urinedruppel lawaai maakt. Het kind denkt: 'Oeps, naar de wc'. De volgende stap is dat zij wakker wordt van het 'volle blaasgevoel' dat aan het lawaai vooraf gaat. Zo wordt een gezonde 'volleblaasontwaakreflex' ontwikkeld. Als men blijft doormodderen met luierbroekjes, gaat de enuresis niet vanzelf over.

Alles  over het Droogbed- en Bekkencentrum vindt u hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten