dinsdag 21 februari 2012

Hondenschool Akili - Socialiseren van honden nabij Paddepoel


Op uitnodiging van Iris Tjalkes hebben we gisteravond een puppycursus mogen volgen bij Hondenschool Akili , even buiten de stadsgrenzen en op een steenworp afstand van Paddepoel.  Akili is gehuisvest aan de Friesestraatweg 16 in Aduard. ‘Akili’ betekent ‘wijs’in het Tanzaniaans.  Wijs met uw hond en uw hond wijs met u!
In kleine groepen worden de eigenaren en de honden op spelenderwijs geleerd om een goede start met de opvoeding van hun pup te maken. Een vrolijke, sociale en gehoorzame hond die op de eigenaar gericht is. Het was een leuk schouwspel te zien hoe de beginnende hondenbezitters de leerstof ten uitvoer brachten.

Het bewees deze avond maar weer eens te meer dat het kiezen voor een huisdier niet zo van zelf sprekend is. Waar begin je aan, welke hond past het beste bij jou karakter. Wat moet je er voor doen en voor laten. Een hond moet zeker een aantal uren uitgelaten worden door weer en wind. Op een cursus besef je dit maar al te goed en wordt je bijgebracht dat een gesocialiseerde hond voor niemand tot overlast is, immers de hond wordt geleerd zich op de eigenaar te richten . De omgeving waar en hoe hij vertoefd is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.


Als hondenliefhebber ben ik groot voorstander, dat een ieder die een pup aanschaft, een verplichte cursus zou moeten volgen. De ervaren hondenliefhebbers buiten beschouwing gelaten. Het hondenbeleid in vele gemeenten vloeit voort uit het storende gedrag van eigenaren en honden die het onderwijs met honden niet hebben gevolgd.  Het beleid van de gemeenten  is  gericht op geldelijk gewin en niet om voorzieningen te treffen. Breeduit in Groningen zijn honderden palen geplaatst waar wel en geen opruimplicht is of sprake is van een  losloopgebied.  Geen enkele voorziening is aangebracht om de overlast van hondenpoep tegen te gaan.  Een afvalbak waar de hondenpoep in gedeponeerd kan worden, het verstrekken van hondenzakjes langs de gebieden om maar een paar te noemen. Een gesocialiseerde hond en eigenaar houdt zich aan de regels. Met de genoemde voorzieningen geen overlast van hondenpoep. Gemeenten doen er goed aan hun oor eens te luister te leggen bij professionele hondenscholen en hun adviezen in het beleid te betrekken.

Wilt u uw pup ook trainen? Alles over Akili Hondenschool vind u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten