woensdag 22 februari 2012

Leuk om te weten - Noordelijkste wijngaard in Twijzel


JasperOostland, een kunstenaar uit Groningen, ontwierp de etiketten voor de wijnflessen van Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Het is om twee redenen leuk te weten dat enerzijds deze wijngaard de noordelijkste wijngaard van Nederland is anderzijds hoe kunst op producten toegepast wordt waardoor kunst in vele variaties haar schoonheid laat tonen


De Frysling is de meest noordelijke wijngaard van Nederland, gelegen net buiten het dorp Twijzel, in de Friese gemeente Achtkarspelen. Hier, op de 53ste breedtegraad, in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese woudengebied, is er sinds 2009 een weelderige wijngaard ontstaan.
De Frysling verbouwt op anderhalve hectare grond zes druivenrassen: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en VB-91-26-4. Dit zijn relatief nieuw ontwikkelde rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen en een hoge mate van resistentie hebben tegen valse meeldauw en andere ziektes. Door geschikte onderstammen voelen deze rassen zich zeer thuis in de Friese zandgronden. Het is de basis voor rosé, en rode en witte wijnen. De rode Pinotin, Cabernet Cortis en VB-91-26-4. En de witte Johanniter, Solaris en Souvignier Gris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten