donderdag 2 februari 2012

Spechten achter de Plataanlaan De grote bonte specht

Wandelend achter de Plataanlaan, langs de ringweg richting Reitdiep, hoor je met enige regelmaat een kloppend geluid. Even goed gekeken, en ja, de grote bonte specht. Met enige regelmaat heb ik deze mooie vogel mogen waarnemen.

De grote bonte specht is aangepast op een leven in de bomen. De tenen zijn zo geplaatst dat de vogel gemakkelijk verticaal kan klimmen. De staart is stevig en wordt tijdens het klimmen als ondersteuning gebruikt. De stevige, scherpe snavel van de grote bonte specht wordt door de vogel onder andere gebruikt om een nestholte uit te hakken, om voedsel te zoeken en om contact te maken met soortgenoten. Het voedsel wordt voornamelijk gevonden op stammen en takken van bomen, waarbij de snavel gebruikt wordt om insecten en kleine diertjes uit het hout te lokken.


De grote bonte specht lijkt sterk op twee andere in Nederland voorkomende spechten: de middelste en de kleine bonte specht. De grote bonte specht komt het meeste voor en onderscheidt zich behalve door het formaat ook door het ontbreken van een geheel rode kruin bij het mannetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten