donderdag 9 februari 2012

Valentijnsdag, passie, hartstocht of geheime verliefdheid


Volgende week 14 februari is het weer Valentijnsdag. Een dag waar de rode rozen centraal staan. Rode rozen betekent passie, hartstocht. Als de bloem nog in de knop zit staat het voor pure of misschien wel geheime verliefdheid. Als de roos in volle bloei is betekent het een 'volwassen liefde'.


Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Historie Valentijnsdag
Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht.
Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 14 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.  Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Alle foto's van bloemen: klik hier

natuur bloemen rozen
Tip voor slap hangende rozen;

Als rozen slap hangen kun je deze in een oude krant wikkelen en zet alles bij elkaar in de vaas op een koude plek. Laat de krant ook nat worden want daar komen ze van bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten