zondag 11 maart 2012

300.000 Euro voor noodhulp Syrische vluchtelingen

Voor iedereen die zich betrokken voelt bij het lot van Syrische vluchtelingen doet Femke Halsema namens Stichting Vluchteling een beroep op de Nederlandse bevolking: 

Stichting Vluchteling stelt giro 999 open voor hulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanie. Uit haar noodhulpreserves stelt Stichting Vluchteling per direct 300.000 euro beschikbaar voor de eerste noodhulp. Dat maakte directeur Tineke Ceelen bekend na een bezoek aan beide landen, dit weekend. Stichting Vluchteling zal onder andere medicijnen, matrassen en dekens distribueren.
In het grensgebied van Jordanie en Syrie sprak Tineke Ceelen afgelopen weekend onder meer met mensen die recent zijn gevlucht voor het geweld. In de Jordaanse grensplaats Ar Ramtha bracht Ceelen een bezoek aan een boeren familie van 17 mensen die recent gevlucht was voor geweld in de Syrische buurplaats Deraa. "Deze mensen waren 's nachts gevlucht, slechts met de kleren die ze toen aan hadden, omdat hun huis voor de zoveelste keer werd aangevallen. Van een goedlopende boerderij, kwamen ze ineens terecht in twee kleine kamertjes met wat matjes en verder niks."
De hulpverlening aan vluchtelingen wordt bemoeilijkt door de enorme angst die ook in de buurlanden nog heerst voor het Syrische regime en de veiligheidsdiensten.
Vluchtelingen houden zich daarom zoveel mogelijk verborgen. Ceelen: "Dat maakt dit vluchtelingenprobleem bijzonder ingewikkeld: het aantal vluchtelingen is onduidelijk en het is dus ook lastig om de mensen te bereiken. Maar dat er veel hulp nodig is staat vast."
De eerste noodhulp van Stichting Vluchteling zal in Libanon gericht zijn op het verstrekken van medicijnen. In Jordanie zullen onder andere matrassen, dekens en kookgerei worden gedistribueerd. Daarnaast zal een onderzoeksteam nader onderzoek doen naar de exacte omvang van het vluchtelingenprobleem en de benodigde verdere hulp.

Giro: 999

Geen opmerkingen:

Een reactie posten