zondag 4 maart 2012

Orgelconcert de Fontein met Sietze de Vries

Op uitnodiging van de Fontein waren we vanmiddag aanwezig bij een orgelconcert van Sietze de Vries. Een organist die op een bevlogen wijze en van een wel heel bijzonder niveau onder meer de Praeludium et Fuga d-moll; BWV 539 van Johann Sebastian Bach (1685-1750) ten gehore bracht. De be├»nvloeding van het jaargetij, pasen, en de Italiaanse invloed op Johan Sebastiaan Bach leidde tot de keuze van Italienisches Konzert – BWV 971 (uit klavier├╝bung II) allegro-andante-presto, een keuze die past bij het orgel van de Fontein.

Het publiek bepaalde de muziek na de pauze. De inbreng was groot te noemen en de organist verzorgde na de pauze een drietal variaties in verschillende stijlen waaronder de barok- en de romantische stijl. De laatste was een lastige want deze stijl past niet echt bij het orgel.
De organist eindigde met een toepasselijk stuk voor deze tijd, leer mij o Heer u lijden te betrachten.

De opname die we vanmiddag opnamen is: ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’a 2 Clav. E. Pedale-BWV 709.

De commissie van de Fontein kan terug kijken op een geslaagde middag en wel in het bijzonder de keuze van een groot organist Sietze de Vries. Dat historisch orgelbezit van Nederland en in het bijzonder dat van de provincie Groningen een onuitputtelijke inspiratiebron vormt, is ons wel duidelijk geworden. Een organist, die vaste begeleider is van het bekende Roder Jongenskoor, zal zeker nog veel van zich laten horen.

Een eerder artikel met volledige beschrijving van organist en orgel: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten