donderdag 19 april 2012

Geen astronomische waarnemingen meer op Zernike

De Blaauw sterrenwacht op Zernike kan sinds januari geen astronomische waarnemingen meer doen. De verlichtte letters op de Linnaeusborg verblinden de spiegeltelescoop van de RUG.


Sinds de opening van de Linnaeusborg in januari wordt de naam van het gebouw ’s avonds en ’s nachts met grote letters verlicht. De letters lichten de hemel echter flink op, waardoor het gebruik van de gevoelige telescoop op het naastgelegen Bernoulliborg gebouw onmogelijk wordt gemaakt. “We hebben er heel veel last van. Het is een enorme lichtbak”, bevestigt Reynier Peletier, directeur van het Kapteyn Instituut. “We hebben ook last van de verlichting op het Duisenberg gebouw, maar dat valt nog wel mee.”

De telescoop wordt gewoonlijk drie à vier keer per maand ingezet voor observaties en practica van studenten. De waarnemingen zijn nu tijdelijk uit het onderwijscurriculum gehaald. “De lichtbak kan worden uitgezet door mensen in de Linnaeusborg, maar het is iedere keer een hoop geregel om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt Peletier.

De waarnemingen kunnen alleen bij helder weer worden gedaan en moeten vaak snel worden geregeld. “VGI (dat de huisvesting van alle universitaire onderdelen verzorgt –red) had ons beloofd dat er een schakelaar zou komen waarmee een portier gemakkelijk het licht uit kan doen, maar daar is nog niets van terechtgekomen.”
 “De schakelaar is inderdaad toegezegd en wordt geregeld”, reageert Erica Hepping, hoofd VGI. “Een dergelijke knop is wel wat lastiger te realiseren dan wordt gedacht. Tot op heden wordt keurig geregeld dat het licht wordt uitgezet als de sterrenwacht daarom vraagt.

(bron UK Groningen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten