woensdag 4 april 2012

Pas op voor zakkenrollers bij de Bloemetjesmarkt


De Bloemetjesmarkt -de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland- trekt komende vrijdag naar verwachting ruim 100.000 bezoekers naar de binnenstad van Groningen. En niet alleen bezoekers; ook zakkenrollers……
De politie waarschuwt het publiek hiervoor en geeft enkele tips. 
*Zakkenrollers gaan op diverse manieren te werk. Veelvoorkomende trucs zijn: Eén of meerdere mensen vraagt u de weg. Iemand vraagt of u wat geld kunt wisselen. 
* Zakkenrollers gebruiken vaak jassen of andere voorwerpen om de diefstal te verdoezelen, let dus op mensen die zich vreemd gedragen.
* De pinautomaat is een geliefde plek voor zakkenrollers. Ze kijken gemakkelijk over uw schouder mee naar uw pincode. Ook kunnen ze goed zien hoeveel geld u hebt opgenomen en waar u dat wegstopt.
* Zakkenrollers werken vaak met meerdere personen. Als de één u afleidt, kan een ander toeslaan.
* Draag altijd uw portemonnee dicht bij uw lichaam, bijvoorbeeld in een halsportemonnee onder uw kleding of in uw binnenzak.
* Gebruik stevige tassen die niet gemakkelijk opengesneden kunnen worden en draag ze met de sluiting naar het lichaam toe.
* Neem niet meer kostbare spullen mee dan u nodig denkt te hebben.
* Bewaar bankpas en pincode nooit bij elkaar, nog beter is de pincode uit het hoofd te leren.
* Pas goed op uw portemonnee en scherm altijd uw pincode af bij een betaal- of geldautomaat.
Deze tips kunnen natuurlijk nooit voor 100 procent voorkomen dat iemand het doelwit wordt van een zakkenroller. Wordt u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bestolen, waarschuw dan omstanders. Probeer het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden (of maak een filmpje met uw mobiele telefoon) en bel direct 1-1-2.
Bent u toch beroofd?
Doe dan altijd aangifte! Daardoor krijgt de politie een goed beeld van deze vorm van criminaliteit en kan ze actie ondernemen. Blokkeer daarnaast zo snel mogelijk de gestolen bankpas(sen).
Bron en foto: Politie Groningen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten