vrijdag 27 april 2012

PvdA wordt zwaar afgerekend


De PvdA heeft ten opzichte van afgelopen zondag 5 zetels verloren en staat nu op 19 zetels. Groen Links stijgt 3 zetels naar 8, D66 2 zetels naar 17 en de ChristenUnie 1 zetel naar 7. Het CDAverliest nu 2 zetels minder dan afgelopen zondag en de VVD daalt er 2. Deze nieuwe coalitie krijgt nu 76 zetels (+6).

Bij de overige partijen zien we dat de PVV 2 zetels daalt naar 17 en de SP 1 zetel stijgt naar 31 en daarmee (weer) gelijk staat met de VVD.

De forse daling van de PvdA komt enerzijds omdat het aandeel kiezers dat opgeeft weer PvdA te stemmen teruggezakt is naar de helft (was afgelopen zondag ruim 60%). Maar ook en vooral doord toestroom van nieuwe kiezers sinds het aantreden van Samsom duidelijk was gestegen abrupt is afgebroken.
De winst van D66, Groen Links en ChristenUnie komt zowel door het beter vasthouden van de oude kiezers als het aantrekken van de nieuwe kiezers.  Vooral bij Groen Links zien we een duidelijke sinds de afgelopen week (en de maanden ervoor). Na de Kunduz-beslissing was Groen Links duidelijk weggezakt. De winst van Groen Links komt meer van kiezers van andere partijen dan van de Links-kiezers zelf.

Meer informatie: klik hier 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten