zondag 15 april 2012

Was ik ook een vluchteling?


nazi's grote markt groningen
Gisteren zaten we gezellig op een bankje en spraken
bevrijdingsprent appingedam
met een oudere bewoonster uit de wijk. Ze vertelde een verhaal dat ze samen met haar moeder Appingedam moest ontvluchten in verband met de beschietingen van de geallieerden tegen de bezetters. Lopend van Appingedam naar Loppersum in de hoop een adres te vinden om bij familie te kunnen overnachten. En ja, na een zware tocht, een adres gevonden.

De volgende dag van Loppersum naar Groningen waar een boer met paard en wagen aanbod dat ze mee konden reizen tot Ten Boer. Vervolgens van Ten Boer naar Groningen lopend met alle gevaren van dien. Gelukkig, bij verre familie vonden ze een opvangadres om na drie weken weer terug te kunnen reizen naar Appingedam.

Waren wij wel echte vluchtelingen met alle berichtgeving over mensen in Syriƫ bijvoorbeeld, vroeg de bewoonster zich af. Zij immers hebben zelfs geen onderdak en dat moet toch werkelijk een ontbering zijn. Bijna zeventig jaar later een wereld waar oorlog en geweld nog steeds niet is uitgebannen en mensen leven in angst. Verschrikkelijk dat de landen verenigd in de Verenigde Naties deze wereldse wanorde niet kan uitbannen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten