dinsdag 17 april 2012

Wereldvoedselvoorziening vergt veel meer landbouwgrond

Technologische verbeteringen in de landbouw zijn niet afdoende om de gevolgen te compenseren van toenemende bevolkingsdruk en rijkere diëten. Dat blijkt uit onderzoek naar de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is voor onze voedselproductie.
Sanderine Nonhebel, hoofddocent voedsel en milieu aan de Rijksuniversiteit Groningen, bracht de wereldwijde effecten van veranderende voedselpatronen over de afgelopen 46 jaar in kaart. De resultaten van het onderzoek is 16 april 2012 verschenen in het toonaangevende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 
Onze voedselvoorziening heeft de grootste door de mens veroorzaakte impact op het milieu. Goede landbouwgrond is vaak de beperkende factor. Sanderine Nonhebel en haar (Phd-)studenten analyseerden data van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) over grondgebruik, voedselproductie en dieet.

Gedetailleerd overzicht

Nonhebels onderzoek resulteerde in een gedetailleerd overzicht van de veranderingen in de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is voor de voedselvraag binnen continenten over de afgelopen 46 jaar. De onderzoekers koppelden de gegevens vervolgens aan voorspellingen over bevolkingsgroei, technologische vooruitgang in de landbouw en veranderingen in dieet in de toekomst.

Veel meer landbouwgrond

Door grote aantallen mensen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika die zich een rijker dieet kunnen veroorloven, zal de komende tientallen jaren een groeiende vraag naar landbouwgrond ontstaan. Lagere geboortecijfers als gevolg van toenemende welvaart compenseren dat niet, omdat het effect daarvan pas veel later merkbaar is, zo stelt Nonhebel. ‘We verwachten dat voor een wereldbevolking van negen miljard mensen – rond het jaar 2050 - met een Westers voedselpatroon en een Westerse landbouw productiemethode, 70-100% meer landbouwgrond nodig is dan nu.’

Het  hele artikel: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten