zaterdag 5 mei 2012

Noord Nederlands Orkest verzorgt 5 mei concert


Ongetwijfeld had Heinz Wallisch hier veel aandacht aan besteed, immers hij was een groot liefhebber van het NNO en heeft helaas zijn bijdrage aan het boek over het 150 jarig bestaan niet geheel af mogen maken. Reden om hier even aandacht aan te besteden.
Mezzosopraan Karin Strobos, singer-songwriter Sabrina Starke en Vriend van de Vrijheid Guus Meeuwis en gitarist Fernando Riscado Cordas zijn dit jaar de solisten van het 5 mei-concert. Het concert wordt verzorgd door het Noord Nederlands Orkest, dat dit jaar 150 jaar bestaat, onder leiding van Michel Tabachnik. Daarnaast zullen leerlingen van de Fontys Dansacademie Tilburg en de Lucia Marthas Dansacademie hun medewerking verlenen.

Traditioneel wordt 5 mei, de Dag van de Vrijheid, afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel, vlak naast Koninklijk Theater Carré. Dit gebeurt in aanwezigheid van Koningin Beatrix, minister-president Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Het Noord Nederlands Orkest
Het 5 mei-concert wordt dit jaar verzorgd door Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van de Zwitserse dirigent Michel Tabachnik. Het concert gaat van start met de Feestouverture van Dmitri Sjostakovitsj. Daarna volgen stukken van onder meer Jean Sibelius en Gioacchino Rossini. Solisten Karin Strobos, Sabrina Starke en Guus Meeuwis zullen een aantal prachtige liederen ten gehore brengen, waaronder I wish I knew how it would feel to be free van Nina Simone en We zullen doorgaan van Ramses Shaffy. Het 5 mei-concert wordt traditioneel afgesloten met We’ll meet again als de H.M. Koningin afscheid neemt.
Rechtstreekse uitzending
Het 5 mei-concert begint om 21.00 uur, is gratis toegankelijk voor het publiek en wordt rechtstreeks door de NOS op Nederland 1 uitgezonden (20.30-22.10 uur). Voorafgaand aan het concert geeft de NOS een samenvattend verslag van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten