zondag 13 mei 2012

Thuis in de Tuinwijk zoekt zingende Tuinwijksters


’Sientje en de kapelaan’’
Voor de voorstelling ‘’Thuis in de Tuinwijk’’ (kortweg TinT), gebaseerd op de geschiedenis van de wijk, op 30 juni a.s. worden nog enkele (oud) Tuinwijksters gezocht om mee te zingen en (toneel) te spelen. Koorervaring is niet vereist, maar wel een pré. Het instuderen gebeurt onder de enthousiasmerende en deskundige leiding van dirigent en wijkbewoner, Merlijn Wackers, die onlangs nog met zijn koor ‘’Kwajr’’ de opera ‘’Dido en Aeneas’’ ten beste gaf op het voormalige Suikerunieterrein. Voor de muziektheatervoorstelling TinT zullen bekende en onbekende locaties in de Tuinwijk het décor vormen. Onlangs is er al een start gemaakt met het koor en het klinkt al veelbelovend, omdat er op verschillende locaties gezongen gaat worden, kunnen er nog enkele zangeressen (met affiniteit met de Tuinwijk) bij.

Op basis van verhalen van oud-wijkbewoners is er een romantische verhaallijn ontwikkeld, over Trijnko, die op zoek is naar zijn vader. Wie was de geliefde van Sientje, in oorlogstijd in de Tuinwijk? Een nonnenkoor en een wasvrouwenkoor bezingen haar lot. De tekst van het nonnenkoor is ontleend aan het Vredeslied van Franciscus, aangezien in vroeger tijd nonnen uit het klooster in de Moesstraat dienstbaar waren aan de gezinnen in de wijk. Het lied wordt op Gregoriaanse wijze, psalmodiërend gezongen. Het wasvrouwenlied is geïnspireerd op het badhuis, wat vroeger in de wijk stond. Het verbeeldt hoe buurtbewoonsters in vroeger tijd met elkaar kletsten en roddelden, tijdens het doen van de was. Dichter (en Tuinwijkbewoner) Jesse Luth tekende voor de tekst, Djoeke de Boer, een bekende stad Groninger koordirigente, die in vroeger tijd in één van de conservatorium-woningen in de Tuinwijk woonde, verzorgde de bijpassende muziek. In enkele repetities worden de liederen ingestudeerd, waarna gewerkt wordt aan passende koor-choreografie. Tijdens de voorstelling worden de liederen door de zangeressen gezongen op vaste locaties, terwijl het publiek in groepjes van locatie naar locatie loopt.

Oefendata: donderdag 24 mei, 14 juni, Generale vrijdag 29 juni 19.00- 20.30 uur
Voorstelling: zaterdag 30 juni tussen 12.00 en 18.00 uur.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Kunstraad Groningen, Het JB Scholtenfonds, Het Oranjefonds en het NLA.

Informatie en aanmelding: thuisindetuinwijk@gmail.com tel: 050 5773157 Liesbeth van Hoffen, initiator TinT Trailer: www.thuisindetuinwijk.tkGeen opmerkingen:

Een reactie posten