vrijdag 1 juni 2012

Asperges uit het Limburgse landIn de maanden april, mei en juni ziet u langs de wegen grote zandvlakten met daarop lange rijen. Deze verhoogde rijen zijn de aspergebedden. De asperge groeit onder de grond. Het is een groente die geen daglicht kan zien, daar hij anders verkleurd en blauw wordt.
In de vroege ochtend ziet u de aspergestekers langs de bedden lopen en turen naar de zandvlakte. Het steken van de asperge is een precisie werkje. De steker zoekt de scheur in de oppervlakte van het bed. Hierna graaft hij de asperge vrij en steekt hem af met een speciaal aspergemes. Daarna maakt hij het gat in het bed weer dicht en zo gelijk mogelijk. De kunst van het aspergesteken is om niet andere asperges te raken. U ziet, ze worden dus een voor een gestoken; een heel werk dus. Na het steken wordt de asperge gewassen en op dikte en kwaliteit gesorteerd.

Bereiden van asperges
Een veel gemaakte fout in de bereiding van asperges is dat deze niet eerst geschild wordt. Het beste gaat dit met een dunschiller of speciaal aspergeschilmesje. 


 
 
Extra aandacht verdient ook de onderzijde van de asperge. Vaak is er een klein gedeelte houterig. Dit stuk dient u er van af te snijden. Na goed wassen kunt u de asperges in zijn geheel koken in water totdat ze gaar zijn. Dit kan in een gewone pan of in een speciale aspergepan. Asperges zijn een volwaardige groente en worden vaak op traditionele manier gegeten. Dit houdt in: met gekookte eieren en gekookte ham. Hierover komt een sausje van gesmolten boter en klaar is Kees.

Laat u verrassen en  ………. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten