zaterdag 9 juni 2012

Hup Holland Hup - Wat je moet weten over Denemarken

Het is bijna zover: de eerste wedstrijd van Oranje in de poulefase, tegen Denemarken in Charkov. Elf feiten over Nederland-Denemarken die je moet weten voordat je gaat kijken.Geschiedenis
Het is de 31ste keer dat de twee landen elkaar treffen. Van de afgelopen dertig duels won Nederland 12, en de Denen 8 keer. De rest werd gelijk gespeeld. Een keer, in 1984, was Nederland met 6-0 te sterk voor de Denen.

Hoog Oranjegehalte
De Deense selectie heeft een hoog Oranjegehalte. Simon Poulsen (AZ), Nicklas Pedersen (FC Groningen), Christian Eriksen (Ajax) en Lasse Schöne (NEC) spelen in de eredivisie. Ook Dennis Rommedahl, Michael Krohn-Dehli, Jakob Poulsen, Niki Zimling en Michael Silberbauer zijn bekende namen. 

Kleine kans Denemarken
Experts achten de kans klein dat Denemarken de groepsfase tegen grootheden als Nederland, Duitsland en Portugal overleeft. 

Nederlaag in 1992
Maar alles is mogelijk, dat bleek ook in 1992. De Denen zorgden toen voor een flinke nederlaag voor Oranje. Nederland werd in de halve finale op strafschoppen uitgeschakeld door de Denen die zich niet eens voor het toernooi hadden geplaatst. Denemarken viel op het laatste moment in voor Joegoslavië vanwege de Balkanoorlog. De Denen wonen prompt van Duitsland in de finale. 

Eerste duel
Het eerste duel vond plaats in 1912 tijdens de Olympische spelen in Stockholm waarbij Denemarken met 4-1 won. De laatste ontmoeting was op het WK 2010. Nederland won met 2-0.

Fitte selectie
Denemarken speelt met een volledig fitte selectie tegen Oranje. Joris Mathijsen van Nederland kampt echter met een hamstringblessure en kan niet meedoen. 

Morten Olsen
Al vanaf 2000 is Morten Olsen bondscoach van Denemarken. Olsen was van 1997 tot 1998 trainer van Ajax. 

Loodzware opgave
Olsen verwacht een loodzware opgave voor zijn ploeg tegen Nederland en zei dat zijn elftal vooral 'geluk' moet hebben om van het favoriete Oranje te winnen. 

Winst EK
Beide landen wonnen één keer het EK voetbal. Nederland deed 8 keer mee, Denemarken 7. 

FIFA ranglijst
Denemarken staat op de negende plek in de FIFA wereldranglijst, Nederland op de vierde. 

Topscores
Abe Lenstra is topscorer tegen Denemarken met 6 doelpunten. De Deen Viggo Jørgensen scoorde vier keer tegen Nederland.
(bron: rtl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten