vrijdag 22 juni 2012

Moet dat nou, dat ziet er toch niet uit die kleding!Zodra deze vrouwen in boerka verschijnen op het winkelcentrum hoor je velen het bovengenoemde fluisteren. Met enige verbazing blijft menigeen even staan en kijkt om en denkt het er zijne van. Het is en blijft een verschijning die wij niet kennen binnen onze cultuur en onbekend is onbemind. De kleding wordt voornamelijk gedragen door (streng) islamistische vrouwen. In Nederland kennen we ook strenggelovigen die in klederdracht lopen zoals in Staphorst. Een gesloten gemeenschap welke vaak ter discussie stond.

De boerka, burka of burqa (Arabishc: برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam.
De boerka is de Afgaanse variant van de chador. Bij de boerka zijn de ogen echter niet zichtbaar, dat in tegenstelling tot de chador die het gezicht wel vrij laat.
De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.

Verschil tussen boerka en nikab
De termen boerka en nikab (ook wel niqaab) worden vaak door elkaar gebruikt. De nikab is echter een kledingstuk dat voor het gezicht kan worden gedragen. Ook dit kledingstuk kan het gezicht in zijn geheel bedekken. Het kledingstuk zit echter niet vast aan andere kledingstukken, zoals bij de boerka waar de gezichtsbedekking deel uit maakt van het gehele kledingstuk.

(bron: wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten