maandag 25 juni 2012

Rollator heel gewoon in PaddepoelIn vele variaties komen we ze dagelijks tegen in de Groninger wijk Paddepoel, de rollator. Logisch met het grote potentieel aan bewoners, welke we de ouderen nomen, en die hier gebruik van maken. Het is een hulpmiddel voor ouderen en voor mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. In allerlei variaties tonen ze een vast straatbeeld bij ons in de wijk.

De oorsprong van de rollator vinden we de Zweedse Aina Wifalk, de uitvindster van dit hulpmiddel.  Aina Wifalk was gehandicapt vanwege polio en op zoek naar een passende oplossing. Via het Zweedse Ontwikkelingsfonds werd een prototype ontwikkeld.  

Een rollator is een hulpmiddel bij het lopen voor ouderen en mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. De benaming rollator is waarschijnlijk afgeleid van het Latijns.
Een rollator is meestal gebouwd van een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen bandjes. Er zijn twee handgrepen met remmen die kunnen worden vastgezet. Ook is de rollator is meestal voorzien van een boodschappenmandje en een zitting waarop de gebruiker kan uitrusten of waarop een dienblad gemonteerd kan worden. Rollators zijn opvouwbaar.
De eerste exemplaren hadden het nadeel soms spontaan in te klappen. Voor het op- en uitvouwen van een rollator zijn 2 armen nodig.
Om een goede bloedcirculatie te bevorderen dient de hoogte juist afgesteld te worden.
Hoe stelt u een rollator juist in?

U gaat tussen de achterwielen staan en u houdt de armen langs het lichaam. De hoogte waarop uw pols zich dan bevindt in de hoogte waarop de handvatten gezet moeten worden. In de meeste gevallen is de instelling mogelijk trapsgewijs ook zijn er rollatoren waarbij de binnenste buis geklemd wordt. beide systemen hebben voor- en na- delen. mede daardoor is het onmogelijk om een lichaamslengte te koppelen aan een rollator. louter de in stelhoogte van de rollator is leidend.(van de grond tot de polshoogte)dus een lang persoon met extreem lange armen kan een lager ingestelde rollator hebben dan een klein persoon met korte armen.

Jaarlijks worden binnen onze wijk  dagen georganiseerd waar bewoners hun rollator kunnen laten checken, want net als bij de auto, is een keuring niet overbodig gelet op de vele bijstelling van de remmen etc.

(bron: wikipedia)

1 opmerking:

  1. Ik ben pas met mijn moeder weggeweest voor een rollator en we werden heel goed geholpen. Het is natuurlijk een belangrijk hulpmiddel dat ze gaat gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen