dinsdag 31 juli 2012

Elf woningen Selwerd op asbest onderzocht

foto rijksoverheid
Woningbouwvereniging De Huismeesters heeft dinsdagochtend onderzoek gedaan in elf woningen aan de Berkenlaan in de wijk Selwerd om vast te stellen of er in de kruipruimte afval ligt van asbestcement.
Vorige week donderdag werd bij normaal onderhoud in de kruipruimte verdacht vuil aangetroffen. Meteen werd het werk stilgelegd en de bewoners van 94 huizen werden geïnformeerd. De Huismeesters vermoedt dat het afval is van asbestcement dat dertig jaar geleden bij een renovatie voor het riool gebruikt werd. Het afval is waarschijnlijk niet op correcte wijze afgevoerd. Mocht er inderdaad sprake zijn van asbestcement dan worden de bewoners zo spoedig mogelijk geïnformeerd wat er verder gaat gebeuren.
Asbestcement is de minst gevaarlijke vorm van asbest. het huis. De GGD wacht het onderzoek van de huismeesters af maar heeft wel waardering voor de wijze waarop De Huismeesters da zaak aanpakt.De Rijksoverheid geeft de volgende informatie over asbest: klik hier  

Update: 16:36 
Kruipruimtes
Uit die steekproef blijkt dat in ieder geval de kruipruimtes van drie woningen asbest bevatten. De corporatie gaat er vanuit dat dat ook geldt voor kruipruimtes onder de overige huizen.
Vorige week werd tijdens rioleringswerkzaamheden onder een van de huizen een oude leiding aangetroffen, waarvan het vermoeden bestond dat die gemaakt was van asbest. Daarop werd vandaag een nader onderzoek ingesteld.
Vrijdag resultaten
Morgen wordt in alle 94 huizen een onderzoek ingesteld om vast te stellen of asbestdeeltjes zich vanuit de kruipruimtes in de woningen hebben verspreid. De resultaten worden vrijdag verwacht. De bewoners worden dan op een speciale bijeenkomst over de resultaten geïnformeerd.
Over mogelijke consequenties kon een woordvoerder van De Huismeesters vandaag nog niets zeggen. De woningcorporatie heeft inmiddels wel de GGD ingeschakeld.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten