vrijdag 13 juli 2012

Keuring oudere automobilist naar 75 jaarVoor de ouderen is onze wijk Paddepoel het volgende nieuws over de keuring voor het rijbewijs.
Ouderen met een rijbewijs hoeven per 1 juli 2013 niet meer vanaf hun 70e naar de verplichte medische keuring, maar pas als ze 75 jaar zijn. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) voor de hogere keuringsleeftijd.
Nu worden bestuurders van 70 jaar en ouder elke 5 jaar medisch gekeurd. Bij ongeveer 1 procent leidt dat tot een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Volgens Schultz betekent de verhoging van de keuringsleeftijd een forse lastenreductie. Zij overweegt om de seniorenkeuring op termijn helemaal af te schaffen, maar de effecten voor de verkeersveiligheid worden op het moment nog onderzocht.
De belangenorganisatie voor ouderen ANBO staat positief tegenover de verhoging, maar ziet de keuringsleefijd het liefst verdwijnen. „Wij vinden dat niet leeftijd aanleiding voor de keuring moet zijn, maar een medische grondslag”, aldus een woordvoerder. Volgens de ANBO is een keuring pas nodig als iemand een aandoening of beperking krijgt.
De belangenvereniging wil verder dat de verplichte medische keuring in elk geval wordt uitgebreid met een rijvaardigheidstest. 

(bron: detelegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten