woensdag 25 juli 2012

Paddepoelers op vakantie-Indonesië 3 Over Smog gesprokenEergisteren alweer dat het gelukt was om met de lift naar boven het Nationaal Monument te bezoeken en te genieten van het uitzicht. De stad Jakarta heeft  met het vele verkeer dat dag en nacht rijdt last van smog zoals op de foto is waar te nemen en echt verkijken is helaas niet mogelijk.
Gisteren zijn we van Jakarta naar Bandung gereisd met de trein. Het was een hele ervaring. onderweg hebben we kunnen genieten van fantastische panorama's.  Daarover later meer.

foto http://www.tripadvisor.nl/
Iets over het Nationaal Monument:
Het Nationaal Monument (Monumen Nasional of in het kort Monas) is een 128,7 meter hoge toren in Centraal Jakarta dat symbool staat voor de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. De bouw ervan begon in 1961 in directe opdracht van president Soekarno en het monument werd in 1975 geopend voor het publiek. De vlam op de top is bedekt met bladgoud.

Achtergrond

Nadat de Indonesische overheid vanuit Yogyakarta terugkeerde naar Jakarta in 1950, nadat de Nederlanders de onafhankelijkheid van Indonesië hadden erkend, begon president Soekarno aan zijn plannen voor de bouw van een nationaal monument. Dit zou vergelijkbaar moeten zijn met de Eiffeltoren en zou geplaatst moeten worden op het grote plein voor het presidentieel paleis. Op 17 augustus 1954 werd het Commissie Nationaal Monument opgericht en in 1955 werd een ontwerpwedstrijd georganiseerd.

De bouw

De bouw ging in drie stappen. De eerste periode van 1961 tot 1965 begon met de officiële start van de bouw op 17 augustus 1961 waarbij Soekarno de eerste betonnen paal de grond in sloeg. In totaal zijn er 284 van die palen gebruikt voor de fundamenten. Verder werden er nog 360 palen gebruikt voor het fundament voor het museum. Dit werk werd in maart 1962 afgerond. De muren van het museum en de basis werden afgerond in oktober. De bouw van de obelisk werd afgerond in augustus 1963.

Het tweede deel van de bouw, tussen 1966 en 1968, werd vertraagd door geldtekort en de nasleep van de couppoging van de 30 September Beweging. Tijdens de derde en laatste fase, tussen 1969 en 1976, werden de diorama's voor het museum toegevoegd. Er bleven problemen bestaan nadat het monument voltooid was en er moest gewerkt worden aan lekkages in het museum. Uiteindelijk werd het monument officieel geopend op 12 juli 1975.Geen opmerkingen:

Een reactie posten