vrijdag 27 juli 2012

Paddepoelers op vakantie-Indonesië 5 Soerabaja maar de weg was .....

Vanmorgen om half acht zijn de Paddepoelers met de minibus naar Surabaya afgereisd. Volgens het reisbureau zou de reis zeven uur in beslag nemen. Nou dat hebben we geweten, we hebben twaalf uur in het minibusje gezeten met alleen om het uur een half uurtje pauze om de benen te strekken en wat te eten.
De chauffeur die we hadden (het was er maar één voor de hele reis) heeft ons getrakteerd op een fantastisch avontuur. Hij heeft twee keer een ongeluk voor ons "georganiseerd". Beide keren moest hij vol in de rem en kreeg hij het voor elkaar om een achterop komende auto tegen ons aan te laten botsen.
Ja zo maken we nog eens wat mee op zo'n lange rit. Bij het afzetten van onze medepassagiers ( we zaten er met elf personen in) moest hij constant de weg vragen. Een tom-tom zou handig zijn geweest.
Omdat we er zo lang over hebben gedaan zijn we in het donker bij ons hotel afgezet. We hebben dus geen idee waar we in Surabaya zijn beland. Eerst even douchen en dan naar bed. We zijn helemaal gaar.


Soerabaja (Indonesich: Surabaya, op het eiland Java) is de hoofdstad van Oost-Java (Jawa Timur) en de op één na grootste stad van Indonesië.. De stad ligt aan de monding van de rivier de Mas aan de noordkust van het eiland en is een belangrijk  havenst ad . Aan de noord- en oostkant van de stad ligt de Javazee.. Aan de westkant grenst Soerabaja aan het district Gresik, aan de zuidkant aan het district Sidoarjo. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, suiker en koffie (zie Multatuli).

Soerabaja is in 1293 gesticht door Raden Wijaya. De naam Soerabaja/Surabaya komt van de haai Sura (Soera) en de krokodil Baya (Baja) die in gevecht gewikkeld zouden zijn in de rivier de Kalimas (gouden rivier). Op de plek waar dit gevecht is geweest, ligt nu de stad. In 1525 bekeerden de heersers van Soerabaja zich tot de islam, , wat de start was voor een periode van macht. In 1625 werd Soerabaja door de Mataramdynastie uit Midden-Java veroverd.
In 1743 veroverde VOC Soerabaja op de inheemse bevolking. De stad was als handels- en havenstad van groot belang voor de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. In 1942 viel de plaats in Japanse handen, totdat de geallieerden Soerabaja in 1944 bombardeerden.
In oktober 1945 ontbrandde de strijd om Soerabaja tussen Britse bezettingstroepen en Indonesische nationalisten, die weigerden hun wapens in te leveren. De nationalisten moesten na felle gevechten de stad uiteindelijk prijsgeven.

(bron: wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten