dinsdag 24 juli 2012

Veilig barbecueën Tips van de brandweer

Barbecueën in de tuin of open ruimte is over het algemeen veilig, maar het blijft wel opletten. Een paar tips om het zo veilig en leuk mogelijk te houden.

Houtskool

  • Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
  • Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus.
  • Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien, dus niet meer vlammen, kan het eten erop.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
  • Ga nooit met een brandende barbecue lopen.
  • Gebruik bij het aanmaken nooit benzine, petroleum of spiritus.

Gas

  • Controleer de datum op de gasfles
  • Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop) en scheurtjes.
  • Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
  • Steek de barbecue aan op het moment dat u het gas opendraait.

Elektrisch

  • Pas op voor regen. De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting.
  • Zet een elektrische barbecue dus ook niet vlakbij een vijver of zwembad.
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
  • Pas op voor struikelgevaar: leg het snoer plat op de grond en zo min mogelijk in de looproute.

Algemene tips

  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden gelopen.
  • Scherm de barbecue af met een windscherm.
  • Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Kies een windvrije plaats.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
  • Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.
Lees ook de tips voor veilig omgaan met barbecue en terraskachel op balkon of dakterras.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten