dinsdag 7 augustus 2012

Dagpauwoog scoort het hoogst in Groningen

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse tuinvlindertelling weer plaats welke voor de vierde keer werd gehouden. De dagpauwoog doet het goed in Groningen en dat klopte met onze bevindingen. In de tuinen van het Groote Klooster waren naast deze vlinders het klein koolwitje aanwezig. Nog nooit eerder werd er in zoveel tuinen geteld: meer dan 2000 mensen telden mee in Nederland meldt de Vlinderstichting. In Groningen werden 110 tuinen geteld en werd de dagpauwoog het meest gezien, gevolgd door de atalanta en het klein koolwitje. Alle resultaten staan op www.vlindermee.nl.
De tuinvlindertelling wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus gehouden. In heel Nederland werd de kleine vos het meest geteld, maar in Groningen eindigde deze soort slechts op de tiende plaats. De kleine vos wordt over het algemeen wat minder gezien in Noord-Nederland. De dagpauwoog die in Groningen de eerste plaats behaalde werd tweede in heel Nederland.
In Groningen werd de dagpauwoog meer dan 400 keer gemeld. Bijzonderheid in de provincie Groningen was de kolibrivlinder die een keer werd gemeld.

Veel of weinig vlinders?
Er werden in 2012 iets meer vlinders geteld dan in 2011. Dat betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders. Tijdens de tuinvlindertelling was het overwegend zonnig. Dat had hoge aantallen vlinders moeten opleveren. Toch gaven veel tellers aan maar weinig vlinders te zien. De tuinvlindertelling laat zien dat het aantal vlinders wat lager is dan gemiddeld in voorgaande jaren, zoals 2010 en 2009.

Bron: Vlinderstichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten