maandag 13 augustus 2012

Mega-operatie spoor Groningen-Leeuwarden vanaf 18 augustus

ProRail start samen met aannemer Strukton vanaf 18 augustus een mega-operatie op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Het treinverkeer wordt zestien dagen vervangen door busvervoer. Er wordt dan non stop gewerkt om in totaal 14,5 kilometer spoor te vernieuwen inclusief de aanpak van acht overwegen. De vernieuwing maakt het spoor en de overwegen minder kwetsbaar voor verstoringen en bereidt het voor op de toekomst.

Er zal straks 35.000 ton oude ballast (grind waar de dwarsliggers en sporen in liggen) worden afgevoerd en 35.000 ton nieuwe ballast nodig zijn. Het betekent dat het equivalent van het gewicht van 70.000 auto's moet worden vervoerd van en naar de werkplek. Dat gebeurt met behulp van schepen die vanuit Amsterdam nieuwe ballast aanvoeren waarna het per vrachtwagen en werktrein naar het spoorwerk wordt vervoerd.
De oude ballast gaat voor verwerking naar Maarssen, eveneens per trein, vrachtwagen en schip.

De eerste zeven dagen zal vanuit Groningen met klein materieel 5,5 kilometer spoor worden vernieuwd verspreid over diverse deeltrajecten tussen Groningen en Buitenpost. Dit gebeurt met klein materieel zoals krollen. De daaropvolgende negen dagen worden vanuit Leeuwarden tot aan Hardegarijp in totaal 9 kilometer spoor vernieuwd door middel van een vernieuwingstrein die de dwarsliggers en sporen volautomatisch inbouwt.

De eerste week, van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 augustus, zet Arriva bussen in tussen Groningen en Buitenpost en vice versa. De tweede week, van zaterdag 25 augustus t/m zondag 2 september, rijden er bussen tussen Buitenpost en Leeuwarden en vice versa. Zie voor meer informatie www.arriva.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten