donderdag 30 augustus 2012

Screening kindermishandeling Spoedeisende Hulp effectief


Voor het eerst is onderzocht of systematische screening van patiƫnten op kindermishandeling effectief is. Screening zorgt voor een betere detectie van kindermishandeling, als er aandacht is voor training van artsen en verpleegkundigen. Ook is het belangrijk, objectieve checklists te hanteren. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.
Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht.

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten.
Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten