maandag 17 september 2012

Groningen bezoekt MoermanskBurgemeester Peter Rehwinkel brengt deze week met een delegatie een officieel werkbezoek van enkele dagen aan Sint-Petersburg en zusterstad Moermansk in de Russische Federatie. Het bezoek aan Moermansk zal vooral in het teken staan van de voortzetting van de hechte banden die de steden sinds 1989 met elkaar onderhouden. Ook zal de gelegenheid aangegrepen worden om een handelsdelegatie uit Moermansk uit te nodigen bij de opening van het Ruslandjaar in 2013. Naast de burgemeester bestaat de Groninger delegatie uit een drietal raadsleden, vertegenwoordigers van de Stedenband Groningen-Moermansk, de Brandweer, de Universiteit van Wageningen, Gasterra (energie), Wagenborg (transport), Van Oord (offshore). Ook zal een kleine delegatie van het consulaat in Sint-Petersburg meereizen naar Moermansk.

Burgemeester Rehwinkel zal is maandag aangekomen in Sint-Petersburg. Hij werd daar ontvangen door de Consul-generaal, de heer Jennes de Mol. Er is gesproken over het Ruslandjaar 2013 en de homo-emancipatie in Sint-Petersburg. Aan het begin van de avond vliegt de burgemeester door naar Moermansk. Op dinsdag 18 september zal de burgemeester ontvangen worden door burgemeester Veller van Moermansk, na een bloemlegging bij het monument Kursk en een bezoek aan het stedenbandmonument.
Met zijn collega-burgemeester zal Peter Rehwinkel spreken over het Ruslandjaar 2013, de stedenband, energie en healthy ageing. In de middag bezoekt het Groninger gezelschap enkele bedrijven.

Woensdag 19 september staat de stad Severomorsk op het programma. Naast een officiĆ«le ontvangst door de burgemeester, bezoekt burgemeester Rehwinkel in Severomorsk het Gymnasium nummer 1 en het cultureel centrum ‘Stroitel’. In de middag bezoekt hij de vicegouverneur en de ministers van onderwijs en economie van de oblast (provincie). ’s Avonds bij het afsluitende diner zal burgemeester Rehwinkel de vertegenwoordigers van de stad Moermansk uitnodigen voor een tegenbezoek. Donderdag 20 september vliegt het Groninger gezelschap terug naar Nederland.
Sinds 1989 onderhouden Groningen en Moermansk een hechte vriendschapsrelatie die onder meer geleid heeft tot talloze uitwisselingen van inwoners uit beide steden. Een recent resultaat van de stedenband is het project voor preventie van alcohol- en drugsgebruik onder kinderen van 10 tot 12 jaar onder de naam “I know what I do”. In het kader van dit project wordt veldonderzoek gedaan en professionals getraind door de GGD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten