vrijdag 21 september 2012

Paralypiërs in het zonnetje op het stadhuis


Burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Groningen ontving vrijdagochtend sporters die deelnamen aan de Paralympische spelen in Londen en iets met Groningen hebben.

Marije Oosterhuis
Als eerste kreeg Marije Oosterhuis een cadeau van de Stad Groningen. De zwemster Marije Oosterhuis (21 juni 1995) doet een opleiding aan het Johan Cruyffcollege in Groningen, woont in Delfzijl. In 2008 werd bij Marije een tumor in haar spieren in haar rechterbeen ontdekt. Na verschillende chemokuren en operaties werd de tumor weggehaald, maar daarbij zijn ook haar zenuwen en spieren geraakt. Hierdoor functioneert haar rechterbeen niet optimaal.
Tijdens de Paralympische Spelen in Londen zwom ze in de klasse S10; klasse voor mensen met een lichte beperking. Ze kwam uit op de 100 meter rugslag, de 50 en 400 meter vrije slag. Ze haalde de finale helaas niet. Maar de prestatie en doorzettingsvermogen is er niet minder om aldus burgemeester Rehwinkel. 'Over 4 jaar ga je voor de medailles maar naar Rio de Janeiro.'

Stefan Rusch
Daarna kwam Stefan Rusch (31 mei 1993) atletiek wheeler. Stefan volgt de opleiding Marketing & Communicatie aan het Johan Cruyffcollege in Groningen woont in Bovensmilde. Stefan liep bij zijn geboorte een hersenbeschadinging op waardoor de spieren in zijn benen niet goed worden aangestuurd. Stefan begon in zijn jonge jaren met rolstoelbasketbal, maar daar was hij naar eigen zeggen geen ster in dus stapte op advies van de fysiotherapeut over naar atletiek (wheelen). Tijdens de Paralympische Spelen in Londen kwam Stefan uit in de T34 klasse, voor sporters met een hersenbeschadiging, op de 100 en 200 meter wheelen. Zowel op de 100 als de 200 meter werd Stefan zesde in de finale. Een geweldige prestatie, waar hij terecht zeer trots op mag zijn.

Kim van Dijk
Als laatste werd Kim van Dijk (27 december 1984) in het zonnetje gezet wielrennen is haar sport. Kim heeft vanaf haar geboorte in 1984 tot 1996 in Groningen gewoond. Woonde vervolgens in Winsum en nu in Heerhugowaard. Kim heeft haar opleiding in Groningen gevolgd; eerst de middelbare school aan het Kamerlingh Onnes College, later de Hanzehogeschool. waar ze sportmanagement studeerde.
Kim deed tijdens de Paralympische spelen als pilot samen met de blinde wielrenster Kathrin Goeken op de tandem mee aan wegwedstrijden en de tijdrit. Ze wonnen goud op de tijdrit en brons op de wegwedstrijd. Twee Olympische medailles. Andere media noemden haar daarom de Ranomi Kromowidjojo van de Paralympische Spelen, vermeldde burgemeester Rehwinkel.
Alle sporters kregen een prachtige glazen kubus en een theaterbon. Een van de kleine bezoekers riep toen deze het geschenk van de stad zag, dit door de hal van het stadhuis; " prachtig!  Dat gaf tevens de ontspannen sfeer weer. De Stad van talenten weet dat zeer te waarderen. 

(bron: dichtbij.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten