zaterdag 15 september 2012

Pompoenen uit de kindertuin - Wie heeft een recept?Een kleine collectie pompoenen uit de kindertuin in de Coronastraat en met een vraag? Wie weet wat je allemaal kunt bereiden met pompoenen? Of wie heeft een recept om met elkaar te delen?? Mail naar de redactie.

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

De pompoen zien we vooral in het straatbeeld rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen kunnen geroosterd gegeten worden en zijn een lekker borrelhapje.
Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt ter garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt.
In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

De reuzenpompoen (Cucurbita maxima), kan een omvang bereiken van wel 1 meter en een gewicht van 70 kg. De stengels kunnen een lengte van 10 meter bereiken. De vrucht is bolrond met een afgeplatte boven- en onderkant. De vrucht wordt vaak gebruikt als sier in huis en tuin en op tentoonstellingen. De vrucht blijft mits koel bewaard maandenlang in goede staat, maar gaat op een gegeven moment rotten.
Ook kan van jonge vruchten, als ze 5 -10 kg zwaar zijn, jam gemaakt worden en kunnen ze net als de komkommer, augurk en courgette als smaakdrager worden gebruikt. Het meest geschikte ras hiervoor is Goliath. Het ras Gele Reuzenmeloen is vanwege de meer vezelige vruchten hier minder geschikt voor.
De kleinere, Japanse rassen met een gewicht van 2 tot 4 kilo hebben een betere smaak. Er is een Japans ras met oranje kleur, zeer stevig vruchtvlees en een zoete smaak, de Hokkaido. Ook is er een groenkleurig ras, wel "kastanjepompoen" genoemd, dat een iets pittige, kastanje-achtige smaak heeft en stevig okerkleurig vruchtvlees.
(bron: wikipedia)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten