maandag 24 september 2012

Relschoppers (35) project X Haren 8 oktober voor de rechter

De eerste groep verdachten van de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren staat op 8 oktober voor de rechter. Tot nu toe zijn 35 mensen gearresteerd; 31 van hen krijgen een dagvaarding. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen maandag.
De verdachten zijn afkomstig uit verschillende plaatsen verspreid over het hele land en variƫren in leeftijd van 15 tot 40 jaar. De meesten zijn 18 en 19 jaar. In totaal zijn er 11 minderjarigen aangehouden, aldus het OM.
Het OM heeft de afgelopen dagen de strafbare feiten beoordeeld van alle mannen en jongens die zijn aangehouden na de rellen. Zes personen met de ernstigste verdenkingen worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Van de overige verdachten zijn er inmiddels vier naar huis gestuurd; op dit moment is over hun aandeel nog te weinig informatie bekend. Het onderzoek naar hen gaat wel door. De andere verdachten krijgen maandag een dagvaarding, meestal wegens openlijke geweldpleging. Er zijn drie zittingsdagen uitgetrokken. De laatste is bestemd voor de minderjarige verdachten en is niet openbaar.
Justitie wil tijdens de zittingen ook proberen de schade die is aangericht op de daders te verhalen. Er moet dan wel een duidelijke relatie zijn tussen de geleden schade en de verdachte, aldus het OM. Het onderzoek naar de rellen is nog in volle gang. De politie verwacht op basis van de grote hoeveelheid filmpjes, foto's en getuigen dat er nog veel meer aanhoudingen volgen.

Bron  ANP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten