maandag 17 september 2012

Vandaag Prinsjesdag en verantwoordingsdag

De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit is de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). H.M. de Koningin rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Later op de dag overhandigt de minister van Financiƫn de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.

Beno Hofman, historicus, laat ons weten dat tweehonderd vijfentwintig jaar terug (1787) er voor het eerst Prinsjesdag op de derde dinsdag van september plaats vond. Toen vanwege de terugkeer van Willem V in Den Haag.

Prinsjesdag is oude aanduiding voor verjaardagen van Oranje-prinzen. Pas circa 1930 in gebruik gekomen voor opening Staten-Generaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten