dinsdag 9 oktober 2012

De dag van de Groninger geschiedenis 13 oktoberOp zaterdag 13 oktober organiseren het RHC Groninger Archieven, het Huis van de Groninger Cultuur, de Cultuurhistorische Vereniging Stad en Lande, het Gronings AudioVisueel Archief, Biblionet Groningen, het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaart Museum en het Groninger Forum gezamenlijk de jaarlijks terugkerende Dag van de GroningerGeschiedenis

Het thema van dit jaar is overeenkomstig het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis: 'Arm & Rijk'. 

De opening van deze dag zal worden verricht door niemand minder dan de uit Groningen afkomstige cabaretier Seth Gaaikema.

Rondom het thema vinden er allerlei activiteiten plaats. Zo worden er verschillende lezingen gehouden over o.a. sloppenwijken door Auke van der Woud, Oost-Groningse families die in armoede leefden, de katholieke armenzorg en de geestelijke rijkdom in de stad.

Verder biedt de Dag muziek van o.a. de Martino's en Bert Hadders, vinden er diverse debatten plaats en kunt u verscheidene tentoonstellingen zien. 


En het zal de eerste keer zijn dat de soeplepels, ter grootte van een roeispaan, uit het Groninger Museum tentoongesteld worden.

Daarnaast kunt u een stadswandeling maken met Paulien Ex langs huizen van arm en rijk, en met Michael Hermse langs de stadsbeelden uit de jaren ‘50 en ‘60, zoals die door fotograaf P. Boonstra zijn vastgelegd, ook kunt u een bezoek brengen aan de jaarlijkse informatiemarkt en boekenmarkt en kijken, luisteren en genieten van de voorstellingen die op het podium plaatsvinden. En natuurlijk biedt de Dag nog veel meer!
Het programma kunt u op de website van de Dag van de Groninger Geschiedenis raadplegen.

De dag begint om 11.00 uur. Om 16.00 uur presenteert RTV Noords Reinder Smith de gebruikelijke Groninger Geschiedenisquiz, waarmee de dag wordt afgesloten om ca. 17.00 uur. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom. De toegang is gratis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten